Namirnice koje ne bi trebalo konzumirati tokom trudnoće

loša hrana za trudnice

Zdrava i uravnotežena ishrana tokom trudnoće ne samo da čini da se osećate dobro, već i pomaže da se zadovolji sve potrebe vas i vaše bebe. Stoga morate unositi sve potrebne nutrijente i kloniti se hrane koja predstavlja potencijalni rizik za vašu bebu. Evo hrane od koje biste se trebali kloniti zbog zdravlja vas i vaše bebe:

Sirova ili djelomično kuhana jaja

Sirova jaja, meko kuvana jaja i nedovoljno kuvana jaja su vrste jaja koje treba izbegavati tokom trudnoće. Nedovoljno kuhana jaja uzrokuju razne crijevne infekcije tokom trudnoće putem bakterija zvanih salmonela. Ove vrste bakterija uzrokuju bolesti koje rezultiraju proljevom. Umaci kao što su čokoladni mousse, sirova mješavina za kolače i majonezu su namirnice koje treba izbjegavati jer sadrže sirova jaja.

Jetra i proizvodi od jetre

Jetra i proizvodi od jetre sadrže dosta vitamina A. Dok vitamin A igra važnu ulogu u diferencijaciji ćelija, zaštiti integriteta oka i razvoju kostiju, konzumiranje prevelikih količina može imati toksične efekte na bebu. Stoga ove proizvode ne treba konzumirati tokom trudnoće.

Nepasterizirani mliječni proizvodi

Pasterizirano mlijeko, kao i bijeli sir i cheddar sir od pasteriziranog mlijeka izvori su kalcija za trudnice i treba ih često konzumirati, nepasterizirani ili pljesnivi sirevi su prilično opasni. Nepasterizirani mehki sirevi, kao i pojedini domaći sirevi i nepasterizirano mlijeki sadrži bakteriju Listeria, koja može uzrokovati prijevremeni porođaj ili rizik od pobačaja.

Riba sa visokim sadržajem žive

Česta konzumacija ribe sa visokim sadržajem žive tokom trudnoće negativno utiče na razvoj mozga i nervnog sistema bebe. Utiče na kognitivni i motorički razvoj, pa čak i na sposobnost vida. Morski pas, sabljarka, kraljevska skuša, marlin riba i tilefish su ribe s visokim sadržajem žive koje treba izbjegavati. Nekuhana morska riba također nije prikladna za ishranu majke. Školjke poput ostriga također treba izbjegavati.

Nedovoljno kuhana ili sirova riba

Iako to može biti tužna situacija za ljubitelje sušija, sirova riba, posebno školjke, mogu uzrokovati infekcije zbog virusa i bakterija koje nose. Neke od ovih infekcija mogu dovesti do ozbiljnih ili čak fatalnih posljedica po bebu.

Loše oprano povrće i voće

Povrće i voće treba dobro oprati pod mlazom vode i konzumirati. Parazit zvan toksoplazma može živjeti u neopranom voću i povrću i uzrokovati bolest zvanu toksoplazmozu, koja može biti vrlo opasna za vašu bebu. Nemojte koristiti sapun za pranje povrća i voća. Umjesto toga, možete izribati površine malom četkom za povrće sa puno vode. Obavezno očistite područja modrica jer ta područja mogu sadržavati bakterije.

Sladić

Sladić ili muleti je bezopasan začin koji se koristi u mnogim kuhinjama. Međutim, njegov unos tokom trudnoće može izazvati kontrakcije materice. Ove kontrakcije mogu dovesti do opasnosti od prijevremenog porođaja.

Sirove klice

Sirove klice su dobar izvor proteina i minerala. To je jedna od namirnica koje treba izbegavati tokom trudnoće. Kada su sirovi, mogu sadržavati štetne bakterije i viruse koji mogu uzrokovati trovanje hranom.

Peršun i peršunovo ovo ulje

Pretjeranu konzumaciju peršunovog ulja trudnice bi trebale izbjegavati jer može uzrokovati kontrakcije materice i pobačaj. Peršinovo lišće je također izvor peršunovog ulja. Iako peršun nema nuspojava kada niste trudni, ne treba ga konzumirati dok ste trudni jer može uzrokovati zdravstvene rizike.

Oznake

Šta vi mislite o ovome?